
به گزارش خبرنگار علمی پایگاه خبری و تخصصی شیرینی و شکلات، احمد نوحهگر در سومین همایش بینالمللی علوم دریایی در دانشکدگان علوم دانشگاه تهران گفت: پژوهشکده علوم دریایی تاکنون دو دوره همایش بینالمللی علوم دریایی، یکی در سال ۱۴۰۱ به میزبانی دانشگاه هرمزگان و دومی در اسفند ۱۴۰۲ در جزیره قشم برگزار کرده است و قرار بود سومین همایش نیز هفتم اسفندماه ۱۴۰۳ در بندر بوشهر برگزار شود که در همان مقطع با توجه به سفر رئیس جمهور به بوشهر مکان آن به تهران تغییر کرد.
وی افزود: به دنبال اعلام تعطیلی تهران در تاریخ هفتم اسفندماه گذشته، برگزاری سومین دوره همایش بینالمللی علوم دریایی به تاخیر افتاد و در نهایت امروز، میزبان این رویداد هستیم.
رئیس همایش گفت: اگر امروز خلیجفارس، خلیجفارس است ناشی از حکمرانی مطلوب و تمدن و غنی و فرهنگی است.
نوحهگر به ظرفیتهای دریا اشاره کرد وگفت: اگر قرار است از ظرفیتهای دریا به نحوی استفاده کنیم که به فناوریهای روز دنیا مجهز باشد، باید زیرساختهای لازم را برای مراکز پژوهشی فراهم کرد، یعنی با سرمایهگذاری ابتدایی، در مرحله بعد سهم زیادی در درآمدزایی کسب کرد. با سرمایهگذاری در امر تقویت زیرساختهای واحدهای پژوهشی دریایی مانند پژوهشکده علوم میتوان ظرفیتهای نهفته را فعال و سبد اشتغالزایی کشور را تقویت کرد.
وی گفت: بنابراین اگر بتوانیم از ظرفیتهای دریایی در خلیج فارس و دریای عمان در جنوب و دریای خزر در شمال کشور و همچنین از جوامع محلی به عنوان توانمندسازی استفاده کنیم، به طور یقین ظرفیتهای عظیمی در آن نهفته است که حتی فراتر از جمعیت هفت استان ساحلی، میتوان با جذب نیروی کار و نیروی متخصص سهم بزرگی در اشتغالزایی ایجاد کرد.
رئیس پژوهشکده علوم دریایی درباره استفاده از ظرفیتهای پارکهای علم و فناوری گفت: اساس ایجاد پارکهای علم و فناوری دریایی در استانهای ساحلی میتواند از طریق نوآوری و فناوری محصولات دریا، زمینهای را برای توسعه اقتصاد دریا محور و دریا پایه ایجاد کند و نوآوری در بحث پارکهای علم و فناوری دریایی میتواند اقتصاد دریا پایه را تکان دهد.
وی ادامه داد: در جنوب کشور به نظر میرسد که وزارت علوم و معاونت علمی، فناوری ریاستجمهوری توانستند موفقیتهایی را در این زمینه به دست بیاورند به طوری که اکنون جزیره قشم دارای پارک زیستفناوری فعال است و پارکهای دریایی هم در سایر استانهای ساحلی فعالیت خود را آغاز کردند. به عبارتی پارک زیستفناوری که نزدیک دو دهه فعالیت میکند، در یک دهه اخیر پارک زیستفناوری قشم توانسته فعالیت خوبی داشته باشد. اما نکته مهم این که پارکها با استفاده از مزیتهای موجود در خلیج فارس و فناوریهای روز دنیا میتوانند از دریا بهرهبرداری بهینهتری داشته باشند.
نوحهگر درباره تعداد مقالات ارسال شده به این همایش توضیح داد: بیش از ۱۲۰ مقاله به دبیرخانه ارسال شده است و حدود ۵۰ عنوان با توجه به معیارها مورد پذیرش قرار گرفته که ۱۰ مقاله به صورت پوستر و ۴۰ مقاله به صورت سخنرانی ارائه میشود.
به گفته وی، علاوه بر داخل کشور، مقالاتی از محققان کشورهای عراق، ترکیه، پاکستان، چین، نروژ، جمهوری چک و آمریکا نیز به این همایش ارسال شده است.
رئیس پژوهشکده علوم دریایی دانشگاه تهران، علوم و مهندسی محیط زیست ساحلی - دریایی، تنوع زیستی و زیستشناسی دریایی، آلودگی محیطی با نگاهی ویژه بر آلودگی ساحلی - دریایی، تغییرات آب و هوایی با رویکرد اقیانوسشناسی جوی، اکوتوریسم ساحلی - دریایی، برنامهریزی، مدیریت و آموزش در جوامع ساحلی - دریایی، ارزیابی اثرات توسعه و آمایش سرزمینی در جوامع ساحلی - دریایی، فیزیک دریا و هیدرودینامیک سواحل، استراتژیهای توسعه بنادر هوشمند و پایدار، حکمرانی سیستمهای ترکیبی پایدار انرژی، مدیریت بحران، پدافند غیرعامل، HSE و سوانح ساحلی - دریایی، برنامهریزی و مدیریت بنادر و سکونتگاههای ساحلی - دریایی را از محورهای این همایش برشمرد.
پژوهشکده علوم دریایی دانشگاه تهران در راستای منویات رهبر معظم انقلاب اسلامی (در خصوص اقتصاد دریامحور) و برنامه هفتم توسعه اقتصادی اجتماعی و فرهنگی، سومین همایش بینالمللی علوم دریایی را با رویکرد اقتصاد دریا پایه و سیستمهای پایدار انرژی امروز را در تالار شهید دهشور دانشکدگان علوم دانشگاه تهران برگزار کرد.
دیدگاه خود را بیان کنید